tisdag 29 mars 2016

Skulderna ökar igen

Idag kom siffror på att bolånen fortsätter öka med 7% i årstakt. Det blir 230 nya miljarder till skuldberget och 210 av dessa var bolån.

Nu är det inte nybyggande vi talar om, utan alltså mest om Svenskar som säljer gamla bostäder till varandra om och om igen för allt högre priser.



DI skriver att hushållens genomsnittliga bolåneränta för nya avtal är 1,60 procent jämfört med 1,81 procent ett år tidigare.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank säger vidare till DI att:

"Bakgrunden till låneexplosionen är de snabbt stigande bostadspriserna. 1986 kostade en tvårummare i Vallentuna 2,5 mil utanför Stockholm 50.000 kronor, motsvarande en halv årslön för en industriarbetare. I dag kostar samma lägenhet närmare 2 Mkr, vilket motsvarar sex årslöner."

Med andra ord så stiger bostadspriserna mycket snabbare än lönerna, men kostnaden hålls konstant tack vare de låga räntorna. Det kan du tacka centralbankerna runt om i världen för.

Den intressanta frågan är därför om någon vågar höja räntorna igen. Det skulle slå stenhårt mot konsumtionen och tillväxten skulle tvärnita.

Som vanligt är man mer orolig för grannen än sin ekonomi.

Skulle marknadens förtroende för huslånen rubbas höjer marknaden direkt priset på risk och bankernas upplåning blir dyrare. Då sticker räntorna ändå.

Högt värderade och belånade tillgångar är dock givetvis mer riskfyllda än det omvända.

onsdag 23 mars 2016

Hushållens skulder

Jag har tidigare kommenterat amorteringstvånget, men idag meddelar finansinspektionen att även gamla lån skall omfattas.

Bankmaffian som annars börjar bli lite smånervösa av skuldberget är inte sena att protestera. Hur skulle det se ut om man inte fick låna på huset till en ny bil eller en Thailandsresa?

Det kan låta som en myt men 25 % av bolånekunderna använder tydligen bostaden som bankomat enligt Demoskop. Hoppla.

Någon större effekt på svenskarnas skuldberg lär det inte bli. Skulderna ökar snabbt




Apropå statistik så har europaportalen ett mycket bra interaktivt verktyg som visar hur det ser ut i Europa. Sverige närmar sig nu Grekland med hög fart.




Vi verkar leva på lånad tid med lånade pengar. Det räcker med att skulderna slutar växa för att världsekonomin skall krympa. Skulle vi faktiskt börja betala tillbaka skulderna är det godnatt.

Slutar det med depression, massiva skuldavskrivningar eller någon form av folkets revolution mot kreditgivarna? Tänk inte på det, vi lånar vidare och bjuder över varandra på skruttiga 60-talsvillor.

The sky's the limit!

ROT-avdrag

Nu har det gått ett tag sedan avdraget för renovering och tillbyggnad (ROT) förändrades, eller kanske försämrades är ett bättre ordval enligt vissa.

Tidigare har vi hört byggbranschen spå sju svåra år och de kan få rätt enligt DI och  SVD.

Idag dyker byggmaterialhandlarna upp som gubben i lådan och sänker argumenten ifrån byggföretagens lobbyister. Något förvånat kommenterar de i Dagens Industri att försäljningen inte alls påverkats negativt, kanske snarare tvärtom.


Men om fler börjar göra saker själva istället borde väl inte just handeln med byggvaror förändras särskilt mycket? Dom bör hur som helst inte korka upp riktig ännu. I en annan artikel kan man nämligen läsa att även utökningar av bostadslån skall täckas av amorteringskravet. Ouch.

Frågan är varför staten skall subventionera vissa specifika branscher. Varför kan jag inte reparera bilen med någon form av avdrag? Eller få håret klippt? Problemet med svarta inkomster finns i många branscher och nog skulle det kunna skapas nya jobb enilgt samma modell.

Vem skall bli först med det uppenbara - att istället sänka skatten på allt arbete!

måndag 21 mars 2016

Amorteringstvång

Frågan om amorteringar har debatterats flitigt. En del menar att amorteringstvång hindrar unga ifrån att skaffa sig en lägenhet på Södermalm, medan fundamentalistiska ekonomer menar att lån faktiskt skall betalas tillbaka.

Den ena pratar om amorteringsfritt och den andra om amorteringstvång.

Bostadsbrist har de varit länge i Stockholm, men en prisexplosion blev det först när vi fick låna pengar billigt. 

Tar man bort den oändliga tillgången på statligt subventionerade krediter lär priserna på bostadsmarknaden backa. Men utan höga priser och krediter lär det byggas för lite. 

Husföretagen har därför lobbat för att nyproduktion skall vara undantaget, men det visade sig skapa problem när bostaden skulle ut på andrahandsmarknaden.

Nu meddelar i alla fall bankföreningen att man inte kan ta för givet att det blir amorteringsfritt även om du köper eller bygger nytt.



Kanske lika bra. Problemet med reglering är att när man petar på ett ställe så blir det problem på ett annat.

Om inte annat borde kanske just dom som mest behöver låna pengar också kunna betala tillbaka. Vem vill sitta med massa lån när bara den magra pensionen återstår?

Sverigedemokraterna på Östermalm

Nu går DN in i andra andningen och skriver om sverigedemorakternas framväxt på Östermalm.



Även om detta kanske pågått i det tysta verkar stödet för SD ha blivit allt mer accepterat.

Det känns som att det går att göra en intressant iakttagelse här. Så länge man inte känner sig hotad är man inte heller beredd att acceptera några sociala besvär genom att stödja SD.

Många av de som lever närmare problemet och som blivit direkt påverkade av t.ex. mindre resurser i välfärden, bostadsbrist, brottslighet  reagerade för länge sedan. Bland eliten har det varit ganska tyst.

Många höginkomsttagare och högutbildade kommer i kontakt med människor ifrån andra kulturer i t.ex. sitt arbete. Den stora skillnaden är att detta är högutbildade personer ifrån deras egen värld, kanske till och med utbildade någonstans i väst.

När man nu börjar se och höra om till exempel Marockanska gatubarn som skapar kalabalik på stan, eller om flyktingbostäder i city så blir det en annan sak.

När får vi en reaktion ifrån invånarna på Södermalm eller journalisteliten i Bromma?





Ideologi eller pragmatism

Idag är Juholt ute och sågar (DI  DN SVD mfl) Socialdemokraterna, och det har varit en strid ström av uttalanden om att socialdemokraterna måste gå tillbaka till en tydligare ideologisk politik.

Socialdemokraternas självkritik börjar mer påminna om något som en självdiagnoserande google-hypokondriker skulle ägna sig åt. Självamputering någon?



Det är oklart för mig på vilket sätt mer ideologi skulle hjälpa när det var mindre än hälften av befolkningen faktiskt röstade på densamma.

Vore det kanske inte bättre om regeringen, och socialdemokraterna som stadsbärande parti, tog ansvar för hela befolkningen?

Jag avslutar med några tips på hur regeringen kan ytterligare minska stödet i opinionen:

  1. Ta ideologiska beslut som inte är baserade på fakta eller erfarenhet
  2. Strunta i vad majoriteten som inte röstade på regeringspartierna tycker
  3. Försvara dåliga beslut eller skyll allting på tidigare regeringar
  4. Ignorera signaler ifrån folket, näringslivet eller omvärlden
  5. Förklara inte hur högre skatter och ökad invandring gör Sverige bättre
Lycka till med självkritiken

fredag 11 mars 2016

cyberattacker

Den som känner mig vet att jag bland annat arbetat med IT-säkerhet i snart 20 år. Under den här tiden har säkerhetsfrågorna varit i strålkastarljust under korta perioder.

Kanske kommer någon ihåg de "virus" som t.ex. slammer vilka ut företagsnätverk i början av 2000-talet.

Men mestadels har hotet om cyberattacker trots allt varit långt ned på listan för de allra flesta. Det lär straffa sig förr eller senare.



Den som inte redan gjort det bör ta en sväng förbi www.informationisbeautiful.net för att få en bättre bild. Attackerna blir allt fler, större och sofistikerade.

Eller varför inte klicka dig över till NORSE som visar attacker i realtid. Trots vapenvila.så är det allt som oftast fullt ös mellan Kina och USA.

Kaspersky har också en snygg karta och hos digital attack map kan du se pågående överbelastningsattacker.

Framtidens konflikter kommer även att utspela i cyberrymden, och redan nu finns det exempel som visar vartåt det barkar. Häromdagen sprang jag t.ex. på en intressant artikel som beskriver attacken mot Ukrainas elnät. Verkligheten överträffar dikten.

http://www.wired.com/2016/03/inside-cunning-unprecedented-hack-ukraines-power-grid/






Konjunkturläget

Räntesänkningar på andra sidan nollstrecket skapar inga rubriker längre och idag var det dags igen.
Inget verkar bita, men än så länge tuffar börsen och bostadspriserna på.

Kanske lika bra att somna om? Låt oss titta på några konjunkturindikatorer.

En viktig indikator är Baltic dry index som kort sagt visar priser för att transportera varor med fartyg.
När du och jag köper färre prylar blir det alltså färre transporter och vice versa.

En snabb titta på yahoo finance visar att indexet nu är på 5-års lägsta:

Faktum är indexet inte varit så här lågt sedan det skapades på 1980-talet.

Men det behövs ju råvaror för att tillverka saker också, så hur går det då för dessa?

Fakta ifrån Avanza per den 2016-03-10

Råvara Tidsperiod Förändring
Koppar 3 år -36,18%
Olja 3 år -63,39%
Aluminium 3 år -17,74%
Järnmalm 3 år -68,76%

Frågor på det?

torsdag 10 mars 2016

Räntesänkningar

Så var det dags igen, ECB sänker styrräntan och drar igång sedelpressarna. Nåväl, de är i gott sällskap. Alla världens centralbanker verkar gå all-in för att skapa tillväxt. Det enda som verkar växa är börskurser och bostadspriser.



På vilket sätt vi alla skulle få ett bättre liv genom att penninmängden och priserna ökar verkar ingen kunna eller vilja förklara. För några riktiga investeringar verkar inte räntesänkningarna leda till.

Den stora bomben är att alla de nytrycka pengarna går rätt ner i fickorna hos de som redan har mest d.v.s. de som äger bostäder och aktier. Vi bevittnar den största förmögenhetsöverföringen i modern tid.

Cirkulera, här finns inget att se.