tisdag 19 januari 2016

Sexbrott bland utomeuropeiska män

Det har skrivits spaltmeter om olika typer av ofredande i Sverige (ex i Kungsträdgården),och utomlands, där gärningsmännen är utlandsfödda.

Inte helt oväntat hördes snabbt röster om att alla män kollektivt skulle ställas vid skampålen.
Det går inte att förneka att det finns svenskfödda män som ofredar flickor, även om jag själv och många andra män känner sig oskyldigt utpekade.

Som en del av den av feminister så förhatliga gruppen medelålders vit man har jag sett en del dumheter genom åren, men inget som liknar det som media rapporterat om.  Lite sökande på youtube ger en indikation på vad det är som kan ligga bakom.  taharrush gamea kallas det visst. 



Hur som helst, med lätt förhöjt blodtryck och revanschlusta efter att blivit kollektivt skuldbelagd bestämde jag mig för att surfa efter fakta. Frågan är alltså om det finns kulturella skillnader eller om alla män är gjorda av samma skrot och korn.

I Sverige är vi numer försiktiga med att registrera etnicitet i samband med brott, men här är lite äldre siffror ifrån SCB.


 Våra grannar är inte lika blyga och i Danmark finns en hel del att hämta på: http://www.statistikbanken.dk/statbank5a/



Lika lite som alla män skall dras över samma kam skall inte heller alla utomeuropeiska män hängas ut. Däremot gissar jag, utifrån statistiken, att insatser riktade mot denna grupp skulle ha en större effekt på kvinnors trygghet än generalla åtgärder riktade mot alla män.


lördag 16 januari 2016

Wallströms lägenhetsaffärer

Då har det gått några dagar och media har trappat ned på den välförtjänta häxjakten på kommunal och wallström. De flesta professionella tyckare, ledarskribenter, kolumnister osv verkar vara överens (något som nästan är en nyhet i sig): Det Wallström gjort är fel.



De flesta tar upp vinklingen om korruption eller förmånskulturen inom arbetarrörelsen och verkar vara överens om att hennes omdöme inte är det bästa, men inte lika många kommenterar det faktum att Wallström helt enkelt inte verkar vara särskilt smart heller.

För det första, Wallström bygger sin karriär på förtroende och borde förstått att medlemmarna inte skulle applådera gratislägenheter till eliten.

För det andra, hon borde förstått att omständigheterna skulle kunna komma fram så småningom.

För det tredje, varför ens riskera något av ovanstående när man redan är på "toppen?

För det fjärde, med tanke på hennes inkomst kunde hon enkelt "försäkra" sig mot problem genom att betala för sig som alla andra.

Det är givetvis oroande att Wallstöm har dåligt omdöme, men kanske ändå mer oroande att hon inte verkar särskilt klippsk heller.