torsdag 7 juli 2016

Varför räntan aldrig höjs

I dagarna beslutade Riksbanken att ligga kvar med minusränta, och justerade samtidigt ned sin räntebana. Som alltid tror Riksbanken att det skall bli högre ränta framöver, men facit visar att alla andra än Riksbanken själva är bättre på att bedöma det framtida ränteläget.


Reporänta med osäkerhetsintervall
(Procent, kvartalsmedelvärden)




Så, när kommer då räntan att höjas till "normala"  nivåer?

Riksbanken (och sina centralbankskollegor) har misslyckats med inflationsmålet i ett decennium, och förhoppningarna om en överhettad ekonomi grusas av att världsekonomin börjar vända ned. Det verkar stört omöjligt att få upp inflationen i de skulddopade ekonomierna.

Samtidigt har politikerna inte genomfört nödvändiga reformer för att skapa ekonomisk  tillväxt

Visserligen kan marknaden höja priset på risk (räntan) gå upp när långivarna tappar förtroendet för låntagarna, men detta ligger delvis utanför Riksbankens kontroll.  Den 10-åriga grekiska statsobligationen får tjäna som exempel.



Vad skulle då hända om Riksbanken, eller de andra centralbankerna, höjde sin ränta? Bloggläsaren har tidigare kunna läsa om att Svenskarna är ett av världens högst belånade folk. Det betyder att en räntehöjning kommer att svida ordentligt vilket kommer att dra ned konsumtionen, vilket skapar en negativ nedåtspiral för ekonomin.

Med andra ord kommer räntorna inte att kunna höjas igen på länge, varken i Sverige eller någon annan skulddopad ekonomi. Om inte annat skulle det leda till ekonomisk härdsmälta.

Centralbankerna måste helt enkelt fortsätta trycka pengar och öka på skuldbubblan för att ekonomin inte skall krascha. Kraschar den måste än mer extrema åtgärder till, eftersom kranarna redan står vidöppna. Skuldbubblan måste fortsätta att blåsas upp för att hålla ekonomin igång.

Riksbanken kommer därför aldrig att höja räntan.

Det oundvikliga slutet blir antigen att skuldbubblan kollapsar och kastar oss in i en deflationsspiral (d.v.s. skulderna fallerar och pengarna försvinner), eller att de massiva stimulanserna leder till hyperinflation. Givetvis blir det då återigen besvärligt (läs omöjligt) för bankerna.

Finns det överhuvudtaget något realistiskt mjuklandningsalternativ?

onsdag 6 juli 2016

Sexuella övergrepp på festivaler

Sommarens festivalsäsongen har dragit igång som vanligt, eller är det verkligen som vanligt? Media har nämligen flitigt rapporterat om olika övergrepp under de senaste veckorna.

Sexövergrepp är inget nytt vilket får feministerna att hänga ut Svenska män i allmänhet.

Samtidigt finns det en del som tyder på att just de här övergreppen representerar ett nytt fenomenI flera fall, kanske till och med de flesta, handlar det nämligen främst om ensamkommande "barn" ifrån Mellanöstern och Afrika.

Det är med andra ord är det upplagt för heta diskussioner i media och TV-sofforna. 

På bloggen har det tidigare skrivits om just sexualbrott bland utomeuropeiska män, och partikollegan Fredrik Morenius har även han skrivit om att just utomeuropeiska män är överrepresenterade vilket lett till en stor ökning av sexövergreppen.



Om det nu är så att gruppen är överrepresenterad så kanske det måste till riktade åtgärder?

Vår statsminister har insett allvaret och drämmer till med (wait for it) en ny samtyckeslag. Samtycke i alla ära men handen upp - hur många tror att tafsandet på festivaler minskar dramatiskt om vi inför en samtyckeslag?

Löfven skall också på något sätt se till att polisen blir bättre på att utreda sexualbrott. Polisen verkar dock inte se sambandet och skyller mest på ökad anmälningsbenägenhet samtidigt som rättsväsendet ser till att förövare slipper straff eftersom de är barn, och utvisas kan de inte heller eftersom det är farligt i de förmodade hemländerna.

Några kraftfulla ändringar som t.ex. utvisningar av våldtäktsmän utan uppehållstillstånd lär inte ligga i korten eftersom det vore allt för känsligt.

Kvinnor i Sverige har tyvärr all anledning att fortsatt känna sig oroliga. Det lär tyvärr bli värre innan det blir bättre.

Tills dess passar på att tipsa om Krav Maga som bl.a. representeras i Sverige genom Krav Maga Global och IKMF. Israeliska kvinnor vet nämligen hur en slipsten skall dras: