söndag 26 februari 2017

Volymerna

För några år sedan fick svenskar, och särskilt då politiker, inte tala om flyktingvolymerna.  Sedan blev volymen öronbedövande och då gick det bra att såväl tala om den, som sänka den. Det började talas om stängda gränser, även om flera partier vill öppna dessa på vid gavel igen.



Men hur var det nu med de stängda gränserna? Under krisåret 2015 tog Sverige emot ca 163,000 flyktingar vilket är det högsta antalet något europeiskt land någonsin tagit emot (i förhållande till sin befolkningsmängd), och mångdubbelt fler än våra grannländer.

Med stängda gränser borde siffran vara nära noll, eller i vart fall försumbar.

JOHAN NILSSON/TT

Trots de stängda gränserna tog Sverige även emot inte mindre än 28 939 asylansökningar under 2016.  Det är ungefär lika många som i genomsnitt sökte asyl i Sverige mellan 2000-2014.

Enligt migrationsverket tog Sverige dessutom emot 49 805 personer i form av anhöriginvandring under 2016. Anhöriginvandring, eller anknytningsinvandring, är när en person vill flytta till Sverige på grund av att de har en anhörig som har uppehållstillstånd i Sverige eller är svensk medborgare.

Om nu siffrorna stämmer blir det totalt sett ungefär 80 00 med asylansökande och anhöriginvandrare. Utöver detta tillkommer arbetskraftsinvandring i olika former. 2013 var den siffran ca 27 000.

Rätt eller fel är det i vart fall inga stängda gränser i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar