måndag 28 augusti 2017

Utvisningar till Afghanistan

Idag skriver Thord Eriksson en relativt hårt vinklad debattartikel om "myten" att det skulle vara förhållandevis säkert i Afghanistan.



För det första har Thord Eriksson, i likhet med många andra debattörer, sannolikt inte varit på plats i Afghanistan och det är därför oklart med vilken auktoritet han uttalar sig.

För det andra verkar många andra länder inte ha några problem att utvisa till Afghanistan, ex Tyskland.

För det tredje menar källor på plats, t.ex Hamid som driver en skola där, att det inte innebär en säker död att vistas i landet (vilket därmed även torde vara empiriskt bevisat).

Migrationsverket skriver själva att "Situationen är trots en gradvis försämring inte sådan att alla som kommer från Afghanistan, i likhet med exempelvis situationen i Syrien, enligt lagstiftningen per automatik kan få skydd i Sverige"

Att kategoriskt säga att säkerhetsläget är så illa att utvisningar inte kan genomföras är helt enkelt onyanserat.

Då måste vi ställa oss frågan om det, med hänsyn till de begränsade resurserna, finns andra som har större behov av vår hjälp, till exempel människor ifrån länder där det faktiskt är krig.

Att ett stort antal flyktingar ifrån Afghanistan sannolikt lämnat falska uppgifter om bl.a. falskt ålder för att få fördelar är bekymmersamt, men samtidigt en annan fråga. Den som lämnar falska uppgifter för sin asylansökan, oavsett land, borde inte få asyl alls.

Alla har rätt till sin åsikt, men det är just åsikter. När det gäller viktiga beslut som asylfrågor bör vi hellre lite på myndigheter och människor som lever på plats än på inhemska opinionsbildares personliga åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar