söndag 16 oktober 2016

Bostadsbrist och bostadspriser

Bostadspolitik, bostadspriser och bostadslånen diskuteras flitigt för närvarande och ett återkommande tema är bostadsbristen. Är det bostadsbrist och hur mycket påverkar detta i så fall bostadspriserna?

1) Bostadsbrist 

De flesta som köper en bostad har redan en och det här med inflyttning till städerna verkar vara en sanning med modifikation. Migrationspolitiken gör dock att vi har hundratusentals nya invånare som behöver bostäder. Ingen verkar veta hur dessa bostäder praktiskt skall kunna byggas eller vem som skall betala för dom.  De som behöver dom kan nämligen inte betala för dom, och svenskar är redan är ett av världens högst belånade folk.

2) Bostadsköer
Alliansen minskade kraftigt antalet hyresrätter genom att göra om dessa till bostadsrätter, samtidigt som det inte lönar sig att bygga nya tack vare hyresreglering.

Det byggs dock hyresrätter, men dessa har ofta så kallade presumtionshyror vilket i praktiken är marknadshyror. Det betyder att efterfrågan är låg och i Barkabystaden måste man t.ex. sänka hyrorna för att få lägenheterna uthyrda.

Det finns alltså hyresrätter  i Stockholms län, framför allt i kranskommunerna. Bristen består i att många vill ha lägenheter med låga (reglerade) hyror nära city, men några sådana lär det alltså inte byggas.

3) Bostadspriserna
Priserna för bostäder har ökat under en längre tid, men de senaste 15 åren har de stigit avsevärt kraftigare än inkomsterna.

Bostadspriser, utveckling (SCB)



Anledning är givetvis nya bostadslån och skuldsättning ökar mycket riktigt rekordsnabbt. Vore det inte för subventionerade lån (ränteavdrag) och minusräntor hade knappast priserna kunna öka i samma takt. Om räntan höjs ett par procentenheter skulle priserna påverkas direkt.

Slutsats
Det finns bostäder i Sverige, men inte billiga hyresrätter i centrala lägen.  Migrationspolitiken gör dock att vi har ett kroniskt efterfrågeöverskott och även om vi kunde bygga bostäder skulle de som behöver dessa bostäder sannolikt inte ha råd med dom .

Samtidigt subventionerar staten bolån och sätter räntan under noll vilket får bostadspriserna att rusa och svenskar att skuldsätta sig allt mer.

Inget svenskt riksdagsparti verkar vara nära en lösning.

1 kommentar:

  1. Det finns så många lösningar på problemen, men nära nog alla lösningar ratas. De låsningar som finns för vettig politik tycks sitta väldigt hårt åt. Det är ävenså att många grupper gynnas av nuvarande politik.

    SvaraRadera