måndag 25 april 2016

Köpcentrum vs e-handel

Det investeras fortfarande friskt i olika butikscentrum runt storstäderna. Det har länge höjts varningar om överetablering och en del experter menar att det kommer bli svårt för alla köpcentrum att överleva.

USA som oftast ligger steget före har redan en sajt som heter deadmalls.com.

Förutom konkurrensen mellan köpcentrum så finns också e-handeln som växer så det knakar. 2015 blev det 20% tillväxt jämfört med året innan. Det är allt fler som tror att e-handel kommer fortsätta ta en större del av kakan.

Flera e-handlare startar nu fysiska lagerbutiker, senaste var det SIBA som ändrade strategi. I England, där e-handeln är mycket utvecklad, börjar en del butiker i köpcentrum förvandlas till just ställen för varuutlämning åt e-handelsbutiker. Dagens Industri spekulerar i att det till att börja med är främst fristående butiker och/eller mindre centrum som drabbas.

Samtidigt blir de stora allt mer inriktade mot underhållning, vilket man tydligt kan se på några av världens största köpcentrum, som mestadels ligger i asien. Man kan inte beskylla t.ex. förenade arabemiraten för att vara försiktiga.



Än har inte riskkapitalisterna gett upp och det planeras flera stora köpcentrum, t.ex. norr om Stockholm.

Vem behöver egentligen ytterligare ett centrum med exakt samma affärer? Eller ett där du lätt hittar 50 klädaffärer men aldrig den där specialbutiken för din hobby.

Kommer kunderna vilja fortsätta trängas och stå i kö på sin lediga tid, eller tar e-handeln över allt mer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar